Šampanja on uue aasta tervitamisel parim kaaslane

 

img_5093

Uue aasta pidustuste lähenedes hakkavad perenaised muretsema, kuidas peolaud katta võimalikult glamuurselt ja külluslikult. Mõistagi ei saa hea söök jääda hea joogita.

Suurimaks mureks on valida just see õige šampus, šampanja või vahuvein, mida saaks aastavahetuse tipphetkel uhkusega avada. Oma teadmisi sellel alal jagab sommeljee Hannes Aedla.

Millised on Teie soovitused eelpool kirjeldatud olukorra puhuks ja millised on olnud viimase aja trendid šampanja joojate seas?

Kindlasti on minu jaoks uus aasta ja vana saatmine märgilise tähendusega ning minu aastavahetuse kindel kaaslane on šampanja, just see ikka, mis pärineb Champagne`st Prantsusmaal. Šampus on kahjuks meil selline käibel olev lühend vahuveinist, mis on natuke väär ja ei peegelda vahuveini imelist maailma. Šampanja, Cava, Prosecco, need kõik ja paljud veel on seotud päritoluga ja on olemas kindlad piirkonnad oma traditsioonide, stiilide ja valmistamismeetoditega. Seda tuleb austada, sest nende nimede taga on palju inimeste tööd, aega ja teadmisi ning minu jaoks on hea vahuveini valmistamine kunst.

Šampanja ei ole ammu enam ainult tervituseks või tähistamiseks, vaid terve piduliku söömaaja kaaslane ja fantastilise auraga jook, mida on armastanud nii kuningad, filmistaarid ja mis salata, ta on võitnud ka minu südame.

Tervituseks soovitaks värske, kerge ja kuivema stiiliga šampanjat, mis on ilus algus kogu pidulikule õhtule ja on aperatiivina tänuväärselt meeliülendav. Pean mainima, et magnum mudel (1,5 liitrit) on eriti uhke ja ka erineva maitsega kui tavapudel, sest suurem pudel areneb erinevalt. Kui on soov nautida midagi erilist, nagu aastakäigušampanjat ja vanemaid aastakäike, siis andke talle aega avanemiseks, võtke aega kogu selle maitsebuketi nautimiseks nagu parimat veini. Trend on saada pidulikku ja külluslikku naudingut ja šampanja oma mitmekesisuses on selle parim kehastus.

Šampanja on ka erakordselt tänuväärne jook toiduga sobitamiseks. Siiamaani on tuntuim šampanja ja kalamarja sümbioos, mis on pisut iganenud. Kas saate välja tuua, millist toitu erinevad šampanjad endale tänapäeval paariliseks valiksid?

Minu parimad elamused toidu sobivusel on just olnud šampanjaga. Tahaks julgustada just proovima uusi ja põnevaid kooslusi. Sushi, mereannid kogu oma mitmekesisuses, vegantoidud ning ka linnuliha ja punane liha.

Eelroad, pearoad ja desserdid, neid kõiki annab sobitada šampanjamaailma värskete ja võimsate maitsetega. Näiteks rose šampanjade imeline võime olla kaaslaseks väga paljudele linnuliha ja punase liha roogadele. Aastakäigu šampanjade täidlus ja jõulisus mereandide ja koorikloomadega. Magusamate šampanjade imeline kooslus jäätiste ja sorbeedega. Neid võimalusi on palju.

VEUVE CLICQUOT VINTAGE ROSE 2008

VEUVE CLICQUOT VINTAGE ROSE 2008

Tuleks ehk järgida roa iseloomu ja tugevust ning selle järgi valida ka tugevam või täidlasem šampanja. Näiteks imeline on aastakäigu rose ja šmooritud küülik või kerge marjase kastmega pardi rind. Kammkarbid või tiigerkrevetid jõulisema ja täidlasema šampanja juurde on fantastiline just mineraalsuse ja mere värske noodi rõhutamine läbi mullide värskendava elamuse. Neid näiteid on palju.

Täna on heas restoranis šampanjavalik suur ja laske valida sommeljeel endale üks äge elamus just šampanjaga, uskuge see toob naeratuse iga sommeljee näole, sest nad armastavad seda kuninglikku jooki.

VEUVE CLICQUOT LA GRANDE DAME BRUT 2006

VEUVE CLICQUOT LA GRANDE DAME BRUT 2006

Kui suurt rolli mängib šampanja serveerimise juures õige klaasi valik? Kas on olemas universaalset šampanjaklaasi?

Täna on klaasid omandanud veinide nautimisel väga tähtsa koha ja seesama trend on vallutanud ka vahuveinide maailma. Klassikaline vahuveiniklaas ehk flute klaas on omadustelt hea aperatiiviks ehk värskemate ja kergemate šampanjade jaoks, sest rõhutab maitses värskust ja hapet, samuti tervitusjoogina hoiab selline klaas ka pikemalt joogi jahedana.

MOËT & CHANDON GRAND VINTAGE 2008 Klassikaline vahuveiniklaas

MOËT & CHANDON GRAND VINTAGE 2008
Klassikaline vahuveiniklaas

Täidlasemad ja jõulisemad šampanjad soovivad juba valgeveiniklaasi, et tuua esile nüansirohkust, sellised šampanjad on aastakäigu šampanjad, mis on küll värskema stiiliga, kuid aastatepikkune keldris arendamine on andnud neile erakordse nüansirikkuse.

DOM RUINART BRUT 2004 Valgeveiniklaas

DOM RUINART BRUT 2004
Valgeveiniklaas

Väga jõuliste ja vanemate šampanjade puhul ei ole ka harukordne, kui parim tulemus on suures bordeaux tüüpi punaveiniklaasis, mis avab meile kogu arengu ja segumeistri kunsti.

KRUG GRANDE CUVEE Bordeaux tüüpi punaveiniklaas

KRUG GRANDE CUVEE
Bordeaux tüüpi punaveiniklaas

Kuidas ja kus on õige šampanjat hoiustada?

Šampanja on ikkagi nagu hea vein ja sellesse peaks ka hoiustamisel suhtuma nagu veini. Hea oleks stabiilse temperatuuriga, veidi jahedam ja kindlasti valguse eest kaitstud koht oma kodus. Ilma aastakäiguta šampanjasid on siiski parem nautida kohe, sest veinimeistrid on just sellisena teda tahtnud šampanjaarmastajatele pakkuda. Aastakäigu šampanjade puhul tasuks jälgida konkreetse aastakäigu soovitusi tootja kodulehel, seal antakse head nõu, kuidas ja millal oleks parim seda suurepärast jooki nautida, kuni ta on oma ilu tipus.

Millist šampanjat peate vääriliseks kingituseks gurmaanile ja kogenud veininautijale?

Soovitaks kindlasti aastakäigu šampanjat, sest nende põnevus tuleneb just maitsete ühendusest, mida pakub šampanjamaja stiil ja konkreetse aastakäigu looduse poolt antud kordumatu ja unikaalne maitserohkus. Aastakäigušampanjade valmistamine võtab palju rohkem aega ja nende hoidmise potentsiaal on kordades pikem kui aastakäiguta šampanjadel ja see annab võimaluse nautida seda suurepärast kinki ka aastate pärast, tuletades meelde aasta 2016 elamusi.

DOM PERIGNON ROSE VINTAGE 2004

DOM PERIGNON ROSE VINTAGE 2004

Mida kujutab endast kvaliteedimärk Embassy of Champagne?

logo-embassyofchampage-eocbrown

Embassy of Champagne kvaliteedimärk koondab enda alla mainekad shampanjamajad nagu seda on Krug, Dom Perignon, Krug, Moet&Chandon ja Ruinart. Embassy of Champagne esinduskohtadeks on Baltikumis valitud restoranid, ööklubid ja lounge`d, keda ühendab kirg šampanjamaailma vastu ja kelle veinikaardis on parim valik šampanjaid. Need kohad pakuvad oma klientidele laitmatuid šampanja kogemusi, olgu selleks siis erimenüüd, eriüritused või lihtsalt täiuslik serveerimine.

Embassy of Champagne laiem eesmärk on tutvustada erinevaid šampanjamaju, šampanja stiile ja šampanjakultuuri tervikuna. Anname šampanja austajatele võimaluse proovida läbi klaasipakkumiste erineva stiiliga ja erinevate majade šampanjat ning läbi toidusobitamise erimenüüde anname ka unikaalse võimaluse avastada nendes kohtades toidu ja šampanja koosluse kordumatut elamust. Samuti hoolitseme ja paneme suurt rõhku koolitatud personalile, kes teab, mida pakkuda ja kuidas serveerida.

Tänaseks on üle Eesti selle fantastilise koostööga ühinenud Tchaikovsky, Clazz, DejaVu, Mull, Gianni, Lounge 24 Radisson, Hermitage, Schlössle hotell, restoran Arensburg, Polpo, GMP ClubHotel Pühajärve restoran, Antoniuse hotelli restoran, Kadriorg , Dominic, MuSu , Controvento, The Able Butcher, Enzo Cafe ning klubidest Teater , Sugar ja Vabank.

Ajakiri Golf: Elviira Eessaar

Tagasi

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.