Prantsuse veinide maailm: avasta piirkonnad, terroir’d ja maitsed
9. jaanuar 2025
Atlandi ookean läänes, Vahemeri lõunas ja Alpid idas – see ongi Prantsusmaa. Riiki iseloomustab rikkalik ajalugu, nooruslik geograafia ja põllumajanduslik viljakus. Prantsuse rahva püsimatu ja uudishimulik meel koos eripalgeliste terroir’dega on loonud avastamisrõõmu pakkuva viinamarja- ja veiniassortii mida on tõeliselt põnev avastada.
Prantsuse veini iseloomu ei saa võtta kokku lühisõnaliselt ja üheselt. Süvenema peaks viinamarjasordi erisustesse, kasvualale ja selle terroir’le – milline on kliima, pinnas, toitainete käätesaadavus, päikesevalguse rohkus ja intensiivsus, sademete hulk jpm. Prantsusmaa keerukas apellatsioonisüsteem jagab geograafilised piirkonnad pea 450 erinevate nõuete, spetsiifikate ning päritoludega aladeks. Tasub jälgida kvaliteediastmeid pudelietiketil sobivaima veini leidmiseks, madalamast kõrgeimaks järjekorras:
- Vin de France
- IGP (Indication Géographique)
- AOC (Appelation d’Origine Controlée).
Vahuveinisõpradele ei vaja Champagne oma iseloomuliku kriidise soolakuse ja võimsa mineraalsusega ilmselt tutvustust! Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier sortide sümbioos on hinnatud kooslus terves maailmas. Alternatiiviks võid katsetada erinevate piirkondade Crémant’idega, mille nimetuse tagant leiame veini, mis on tehtud samuti traditsioonilisel meetodil. Igal ühel neist oma põnevad iseloomujooned.
Valge veini huvilised leiavad Prantsusmaa veinide laiast ampluaast pigem värskendava karakteriga kuivasid veine. Värskete mereandide kindel lemmik on jahedast piirkonnast Chablis, mis on alati tehtud Chardonnay viinamarjast. Ilmekas mineraalsus ja soolakus järelmaitses on suurepärase kvaliteedi tunnusmärgiks. Jõulisema ja vürtsikama Chardonnay leiad Burgundiast ja Languedocist.
Esmaklassilise roosa veini jaoks on tuultes räsitud ja päikesest soojendatud Provence see üks ja õige piirkond. Pea ainukene piirkond maailmas, kes keskendub peaasjalikult roosade veinide tootmisele ja täiustamisele. Provence’i rosé’d veini iseloomustab vahemereline mineraalsus, Grenache marjasordi mahlane marjasus ning Syrah viinamarja õhkõrn, aga nauditav vürtsikas alatoon.
Punase veini huvilised peaksid välja mõtlema soovitud veini põhiolemuse ja ostmine muutubki lihtsamaks:
- Kui otsid veini, mis oleks komplekssne, täidlane ja tanniinne – vali kuulus ja klassikaline Bordeaux piirkond. Dominantselt Cabernet Sauvignon ja Merlot sortide veinid sobivad nagu valatult pooleldi küpsetud loomalihasteigi kõrvale.
- Kui otsid veini, mis oleks võimas aga elegantne, samas vürtsikas – vali päikesepaistelise Rhône’i oru veinid – Grenache’ ja Syrah’ viinamarjade imeline kooslus, soojendava päikese lopsakas marjasus ja viinamarjasortidele iseloomulik vürtsikus võib sind üllatada! Eriti mõnusad pikalt hautatud pajaroogadega.
- Kui otsid midagi kergemat, delikaatsemat ja naiselikumat – võta suund Burgundia Pinot Noir’ poole. Siin leiame veinist vapustavalt pehme ja elegantse karakteri: mahedate tanniinide ja metsmaasika marjasusega. Suurepärane valik kergema linnulihaga.