Kui räägitakse suitsustest ja turbastest malt viskidest, meenuvad paljudele sageli just Šotimaalt, Islay saarelt pärit kuulsad malt viskid. Siinkohal tutvustangi neist ühte, mis on toonud selle kuulsuse meieni. Suitsuste viskide armastajad on kutsunud teda ka Islay Kuningaks. Selleks on ikooniline Islay viski Lagavulin, mille lõi John Johnston 1816. aastal ning mille valmimise traditsioone järgitakse tänase päevani.
Lagavulin valmib aeglase fermentatsiooniga, mis kestab 75 tundi ja on ühtlasi kõige kauem kestev protsess, võrreldes teiste Islay maltidega. Järgneb pikk küpsemine tammevaadis ning kokku 16 aastat kestev arendus on samuti üks pikemaid klassikaliste malt viskite seas. Tänu sellele on maitse kompleksne, täidlane ja intensiivselt suitsune, mida kaunistab sügav magus noot.
Lagavulinil on palju kuulsaid austajaid, näiteks Johnny Depp on öelnud: „Ma ei joo enam kanget alkoholi, kuid vahel tellin Lagavulinit, et lihtsalt nautida selle aroome.“
Fantastiline rikkalik maitse nõuab õiget nautimisviisi. Proovi Lagavulinit näiteks sinihallitusjuustu, austrite või juustukoogi kõrvale ning saad tõelise elamuse osaliseks.
Kus suitsu, seal head viskit!
Turbaseid viskielamusi teile, viskisõbrad!
Hannes Aedla, Prike joogiekspert