Hispaania veinid: mitmekesisuse ja traditsioonide maailm

28. oktoober 2024

See, et viinamarjad teevad õnnelikuks, on hispaanlastele teada-tuntud fakt. „La doce uvas de la suerte“ ehk kaksteist õnneviinamarja on hispaanlaste aastavahetuse traditsioon süüa enne keskköö saabumist igal kellalöögil üks viinamari – üks iga tuleva kuu õnne ja edu tarbeks. Meie rõõmuks jagub Hispaanias viinamarju nii õnne toomiseks kui veiniteoks.

Hispaanias kehtib rangelt reguleeritud kvaliteedisüsteem. Tipptaset tähistavad:

Kroonjuveelina on lisatud Vino de Pago tase kõige tipus, mis pakub luksuslikku avastamist kõige entusiastlikumatele veiniekspertidele. Lisaks leiab Vino de la Tierra ehk lauaveini kategooriast sageli äärmiselt põnevaid veinielamusi.

Hispaania veinivalikul leiame suure abina etikettidelt tammelaagerduse indikatsiooni. Mida kauem aega veedab vein tammevaadis, seda ümaramaks ja mahedamaks muutuvad veinis tanniinid ning lisandub iseloomulikku vürtsikust – mõtle vanilje, kardemoni ja kaneeli peale. Äkilisema ning marjasema veini otsinguil pööra pilk Crianza poole. Ümarama ja pehmema punaveini ostul otsi etiketilt märget Reserva. Eriti luksusliku ning voogava veini etiketilt leiad sõnaühendi Gran Reserva.

Eredalt särab veinimaailmas punapõskne Tempranillo. Et hea lapsel on mitu nime, võime teda leida näiteks nii Tinto Fino, Tinto de Toro kui Cencibel nimetuste tagant. Tempranillo on suurepärane kaaslane nii grillitud veisesteigi kui hautatud lambapaja kõrvale.

Rioja punaveinidest oota pehmet ja elegantset veini, kus mustadest marjadest pungil veini marjatanniine pehmendav tammelaagerdus lisab magusat vürtsikust nelgist ning kardemonist.
Täidlasema, jõulisema tanniinsusega veini jaoks kiika Ribera del Duerosse. Siinsed istandused laiuvad Duero ehk Douro jõe kaldal, mis piki Püreneed Portugali ja Atlandi Ookeani poole lookleb. Kaltsiumirohked pinnased toovad Tempranillos välja erksa happe ning võimsama tanniinistruktuuri. Siingi ei jää puudu tumedate marjade komplekssest maitsekarakterist.

Eriti vingeid elamusi leiad La Manchas paikneva, Vino de Pago tasemega pärjatud Dominio de Valdepusa alapiirkonnast. Siin toimetav Marques de Griñon üllatab lisaks erilisele asukohale ka põnevate viinamarjasortidega. Graciano pakub rahvusvahelist taset oma maitsekomplekssuse ja küllusega – kindel valik tomatise pajaroa kõrvale. Petit Verdot oma ülijõuliste tanniinidega vormitakse maja käe all peeneks ja pehmeks elamuseks – suurepärane elamus mahlase ja roosa röstbiifiga.

Ära ei tasu unustada Hispaania valgeid veine. Albariño viinamarjasorti võiks vabalt nimetada Hispaania veinipärandi kuningannaks heledakestaliste sortide seas. Värskendav hape, peen ja elegantne luuviljasus ning tihti sobivast pinnasest tulev mineraalsus. Parimad näited leiad jahedamatelt, Atlandi ookeani mõjutustega, Rias Baixase piirkonnast. Oma särtsaka olemusega on see ideaalne kaaslane austride, sinimerekarpide ja soolakala kõrvale.

Verdejo aga üllatab värskendava ürdise profiiliga. Rosmariininüanssidega veini teeb mahlasemaks kollase õuna ning küpse pirni tasakaalustav jõud. See on suurepärane võimalus tuntud Pinot Grigio või armastatud Sauvignon Blanc’i armastajatele leida midagi uut ja põnevat.

Macabeo, Parellada, Xarel.lo – see kolmik on Hispaania kuulsaima vahuveini ehk Cava valmistamise tuumik. Cava valmib traditsioonilisel meetodil – just nii, nagu Prantsusmaal Crémant ja Champagne. Pudelisse püütakse mull lõksu teisel kääritusel ning pikk pärmisettel arendamine lisab luksuslikku pärmist karakterit. Mida kauem toimub laagerdamine, seda intensiivsemaks muutub röstine ja brioššine karakter veinis. Sarnaselt punaveinile aitavad kaasa Reserva ja Gran Reserva väljendid, mis vahuveini puhul räägivad lugu mitte tammest aga just nimelt pärmisettel arendamisest.

Hispaania veinid võluvad oma mitmekesisuse ja autentsusega. Olgu sinu eelistuseks klassikaline Rioja, eksklusiivne Dominio de Valdepusa või pidulik Cava – Hispaania veinimaailm pakub avastamisrõõmu igaühele!

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane