Kui räägitakse viskist, siis sageli alustatakse šoti viskist kui klassikast. Viskivalik Eestis on aga väga suur ja seda nii erinevate sortide kui ka päritolu poolest. Viimasel ajal on tõeliselt suure tõusu teinud hoopis ameerika viskid ning kokteilimaailm on nende seast enda jaoks avastanud bourbon-viski (burbooni) võlud. Lisaks on taas au sisse tõusnud ka klassikalised kokteilid, mille lahutamatu osa on just bourbon-viski. Täna tutvustangi lähemalt ameerika viskit Bulleit Bourbon, mis on kindlasti üks väljapaistvamaid bourbone meil saadaolevatest.
Mis teeb bourbonist bourboni? Viski peab olema valminud USA-s (hinnatuim koht on Kentucky), valmistamisel peab olema kasutatud 51% maisi, viski peab küpsema uues tammevaadis ning kangus peale pudeldamist ei tohi olla alla 40% alkoholiprotsendi.
Augustus Bulleiti 175 aastat vana retsepti järgi valmistatud eriline viski on viinud bourbon-viskid uuele tasmele. Valmistamisel kasutatakse ainult parimaid koostisaineid: eriline segu rukkist, maisist ja odrast, mis koos erilise pärmi ning puhta, Kentucky lubjakivis filtreerunud veega loob eriliselt pehme, kuid samas vürtsise ja pika maitsega viski. Valmistajad ise toovad esile just rukki kasutamist, tänu millele see ilus lõppmaitse kujuneb.
Bulleit Bourbon on viski, millest on suurepärane valmistada kokteile ja leida uusi fantastilisi maitsekooslusi. Üks kokteiliretsept, mille olen ka ise järgi proovinud ja meeldivalt üllatunud.
Frontier Old Fashioned
Koostis:
30 ml Bulleit Bourbon viskit;
8 ml bitterit;
1 tl suhkrut;
natuke mineraalvett;
1 sidrunikooreviil;
1 maraschino kirss;
1 apelsinikooreviil
Valmistamine:
Sega viskiklaasis suhkur ja bitter, lisa juurde burboon, sortsuke mineraalvett ning suur jääkuubik. Viimasena aseta kokteili sisse keerdunult apelsini- ja sidrunikooreviil.
Väärika ajalooga Bulleit Bourbon viskiga sobiks siinkohal veel tõsta ka üks toost: „Kogedes minevikku, tähistame tulevikku!“
Hannes Aedla, Prike joogiekspert