Saabuvad jõulupühad ja aastavahetus on aeg, mida tähistatakse pere ja sõprade seltsis ning tervitatakse üheskoos saabuva uue aasta uusi ootusi ja väljakutseid. Šampanja on kindlasti meile tuntud ennnekõike kui jook, millega lüüakse pokaale kokku pidulikel hetkedel, kuid šampanjamaailmas on viimasel ajal kujunenud trendiks nautida šampanjat ka kui väärikat veini suurepäraste roogadega kokkusobitatuna, näiteks kala- ja ka liharoogade kõrvale. Šampanja on vägagi suurepärane kaaslane läbi kogu õhtusöögi. Kui soovite üllatada oma sõpru ja peret ning jagada üheskoos aasta lõpus meelierutavaid maitseelamusi, siis annaks meeleldi mõned ideed, mida kõrva taha panna.
Šampanja puhul saab sageli valiku tegemise eelduseks tema stiil, kuidas ta on valminud ja milline on kasutatud marjade osakaal ning kuivusaste. Prike pakub suurepärase šampanjavaliku, millega täiendada erinevaid õhtusööke.
Moët & Chandon Brut Imperial on suurepärane aperitiiv oma värske ja kuivema stiiliga.
Ruinart Blanc de Blancs, mis valmistatud ainult Chardonnay marjast, omab värsket ja kreemist stiili ning on nauditav koos suupistetega enne eelrooga.
Veuve Cliquot Brut Yellow Label on Pinot Noiri marjadest saadud baasveinide suurema osakaaluga ja lisaks on selles ka päris arvestatav osakaal vanemaid nn reserve veine, mis teeb temast hea aperitiivi ka suupistete kõrvale ning on nauditav ka salatite ja külmade mereandide juurde.
Moët & Chandon Grand Vintage 2006 ja Veuve Cliquot Vintage Reserve 2004 oma täidluse ja suurema maitseküllusega on suurepärased kalast valmistatud pearoogade juurde.
Dom Perignon 2004 on fantastiline austrite ja kalamarja kõrvale.
Krug Grande Cuvee on üks maitseküllasemaid ja täidlane, kuid samas mineraalne, täis vastuolulisi maitseid. On üllatav, kuidas see šampanja mängib nii liharoogade kui ka linnuliha juures.
Dessertide puhul tuleks jälgida, et magustoit oleks värskema noodiga ja mitte liiga magus. Suurepärane õhtusöögi lõpp on just suurema suhkrusisaldusega šampanja nagu Moët & Chandon Nectar Imperial.
Kindlasti valige jõulisematele šampanjadele, nagu seda on aastakäiguga märgistatud joogid, alati pigem veiniklaas kui et kitsas pokaal. Tehke teoks erilised õhtusöögid koos välja valitud šampanjaga ja šampanja saab teie silmis sootuks uue tähenduse. Seda kõike loomulikult koos kallite inimestega jagades. Rõõmsat saabuvat pühadeaega ja erilisi maitseelamusi!
Hannes Aedla, Prike joogiekspert