Sellest räägib lähemalt Moët Hennessy Baltics Brand Ambassador Gints Sniedze: „Champagne’i piirkonnas hinnatakse tavaliselt šampanja kvaliteeti, tuginedes viljakate aastate kliimatingimustele. Seal piirkonnas on kliimatingimused keerulised ja pole kestlikud, seega on aastate lõikes stabiilse kvaliteedi saavutamine äärmiselt raske. Nii viinamarjade tarnimine kui ka veinireservide moodustamine (eelmiste aastate veinid, mis on jäetud reserviks) nõuab palju ressursse.
Jätkates 1810. aastal proua Clicquot’ alustatud traditsiooni, toodetakse erilistel aastatel erilised ühe saagiaasta šampanjad ehk Vintage Champagne’id. Klassikalised Vintage-šampanjad saadakse eriti kvaliteetsetest ühe aasta veinidest, mis on valmistatud eriti eduka saagikoristuse hooaegadel. Nende suhtes kohaldatakse palju rangemaid nõudeid ning nad „räägivad lugu erilisest aastast“, mitte ei näita veinimaja „käekirja“.
Alates 2000. aastast on Champagne’i piirkond jõudnud nn Kuldajastusse: loodus pakub veinitootjatele üha sagedamini võimalust luua Vintage-šampanjasid. Oluline on pidada meeles, et Vintage-šampanjad on kõik üksteisest erinevad!
Alates 2000. aastast sooviksin tuua esile mõnda eriti hea viinamarjasaagiga aastat. Kindlasti soovitan maitsta nendel aastatel toodetud šampanjasid.
2002 – suurepärane klassikaline aasta. Šampanjasid iseloomustavad võim, elegants, tasakaal ja küpsus. Täisküpsuse lähedal.
2004 – üks parimaid viinamarjade koristusaastaid aastakümnendis – happesuse tasakaalul, maitse kergusel ja mahlakusel põhinevad šampanjad. Väga kvaliteetne šampanja suurest viinamarjasaagist. Veinitootjate unistus.
2008 – tõenäoliselt kõige parem aasta pärast 2002. Sarnane 2004. aasta šampanjaga – põhineb värskusel, happesuse tasakaalul ja mahlakusel. Need šampanjad on mõeldud säilitamiseks. Soovitan osta terve kasti, sest eelmiste aastate šampanjasid pole enam nii lihtne leida, aga järgmised aastad on nõrgad. Tõeline pärl selle aasta valikust on kindlasti Veuve Clicquot Vintage 2008 (blanc). Moët Grand Vintage on selles kategoorias üks edukamaid ostusid. Tänu muljetavaldavatele valikuvõimalustele õnnestub sellel veinimajal luua tõesti suurepäraseid šampanjasid.”