Uue aasta pidustuste lähenedes hakkavad perenaised muretsema, kuidas peolaud katta võimalikult glamuurselt ja külluslikult. Mõistagi ei saa hea söök jääda hea joogita.
Suurimaks mureks on valida just see õige šampus, šampanja või vahuvein, mida saaks aastavahetuse tipphetkel uhkusega avada. Oma teadmisi sellel alal jagab sommeljee Hannes Aedla.
Millised on Teie soovitused eelpool kirjeldatud olukorra puhuks ja millised on olnud viimase aja trendid šampanja joojate seas?
Kindlasti on minu jaoks uus aasta ja vana saatmine märgilise tähendusega ning minu aastavahetuse kindel kaaslane on šampanja, just see ikka, mis pärineb Champagne`st Prantsusmaal. Šampus on kahjuks meil selline käibel olev lühend vahuveinist, mis on natuke väär ja ei peegelda vahuveini imelist maailma. Šampanja, Cava, Prosecco, need kõik ja paljud veel on seotud päritoluga ja on olemas kindlad piirkonnad oma traditsioonide, stiilide ja valmistamismeetoditega. Seda tuleb austada, sest nende nimede taga on palju inimeste tööd, aega ja teadmisi ning minu jaoks on hea vahuveini valmistamine kunst.
Šampanja ei ole ammu enam ainult tervituseks või tähistamiseks, vaid terve piduliku söömaaja kaaslane ja fantastilise auraga jook, mida on armastanud nii kuningad, filmistaarid ja mis salata, ta on võitnud ka minu südame.
Tervituseks soovitaks värske, kerge ja kuivema stiiliga šampanjat, mis on ilus algus kogu pidulikule õhtule ja on aperatiivina tänuväärselt meeliülendav. Pean mainima, et magnum mudel (1,5 liitrit) on eriti uhke ja ka erineva maitsega kui tavapudel, sest suurem pudel areneb erinevalt. Kui on soov nautida midagi erilist, nagu aastakäigušampanjat ja vanemaid aastakäike, siis andke talle aega avanemiseks, võtke aega kogu selle maitsebuketi nautimiseks nagu parimat veini. Trend on saada pidulikku ja külluslikku naudingut ja šampanja oma mitmekesisuses on selle parim kehastus.
Šampanja on ka erakordselt tänuväärne jook toiduga sobitamiseks. Siiamaani on tuntuim šampanja ja kalamarja sümbioos, mis on pisut iganenud. Kas saate välja tuua, millist toitu erinevad šampanjad endale tänapäeval paariliseks valiksid?
Minu parimad elamused toidu sobivusel on just olnud šampanjaga. Tahaks julgustada just proovima uusi ja põnevaid kooslusi. Sushi, mereannid kogu oma mitmekesisuses, vegantoidud ning ka linnuliha ja punane liha.
Eelroad, pearoad ja desserdid, neid kõiki annab sobitada šampanjamaailma värskete ja võimsate maitsetega. Näiteks rose šampanjade imeline võime olla kaaslaseks väga paljudele linnuliha ja punase liha roogadele. Aastakäigu šampanjade täidlus ja jõulisus mereandide ja koorikloomadega. Magusamate šampanjade imeline kooslus jäätiste ja sorbeedega. Neid võimalusi on palju.
Tuleks ehk järgida roa iseloomu ja tugevust ning selle järgi valida ka tugevam või täidlasem šampanja. Näiteks imeline on aastakäigu rose ja šmooritud küülik või kerge marjase kastmega pardi rind. Kammkarbid või tiigerkrevetid jõulisema ja täidlasema šampanja juurde on fantastiline just mineraalsuse ja mere värske noodi rõhutamine läbi mullide värskendava elamuse. Neid näiteid on palju.