24. juuli on rahvusvaheline tekiila päev

24. juuli 2025

Tekiila teeb võidukäiku ja jõuab välismaa sotsiaalmeediast uue hooga kindlasti sel suvel ka meie joogivalikusse. Mis jook see selline üldse on, kuidas valida ja mida tekiilat serveerides silmas pidada, selgitab Risto Säinas, ülemaailmse baarmenide võistluse World Class eestvedaja ning Baltikumi ühe suurima jookide maaletooja Prike Brand Ambassador.

Mis jook see tekiila selline on ja kas see on tõesti ka Eestis nii menukaks saanud, et seda võiks ka siin selle suve joogiks nimetada?

Tekiila on Mehhiko traditsiooniline kange alkohoolne jook, mida valmistatakse agaavimahlast. Selle populaarsus kasvab üle maailma meeletu kiirusega. Eestis see alles kogub hoogu. Veel massidesse jõudnud ei ole, aga usun, et jõuab õige pea.

Enamus suurtest joogitrendidest jõuavad meile USA-st. Seal on tekiila olnud populaarne vähemalt viimased viis aastat. Selle populaarsus muudkui kasvab. Meieni jõuavad trendid muidugi viitega. Osad lähevad meist mööda, päris kõike meie inimesed vastu ei võta, aga tekiila on olnud ses osas tõeline üllataja.

Miks on tekiila üllataja?

Paljude nooruspõlve mälestused tekiilaga ei ole võib-olla kõige positiivsemad. Omal ajal oli see tuntud peojoogi ja peavalu tekitajana. Põhjus siin on ilmselge. Suurusjärgus kümme aastat tagasi ei olnud tekiila, mis meie turul trendis, kuigi kvaliteetne.

Vähemalt 51% tekiilast peab olema valmistatud sinisest agaavist. Ülejäänu 49% võivad moodustada teised alkohoolsed piiritused ja erinevad suhkrud. Maitselt ei pruugi odavamapoolses tekiilas tunda selle tohutut suhkrukogust, aga just suhkur on see, mis põhjustab peojärgse hommiku kohutava enesetunde. Tegelikult on kvaliteetne ja korralik tekiila hea ja mahe ega vaja lisandeid.

Kuidas tunda poes ära head ja kvaliteetset tekiilat?

Kõige ehedamat ja kvaliteetsemat tekiila valmistatakse ainult sinise agaavi mahlast ja sellest saadud suhkrutest. Nii säilitab jook oma puhtad ja unikaalsed maitseomadused. Teisisõnu, see kõige parem tekiila on valmistatud 100% agaavi mahlast ja mida enam protsent langeb, seda rohkem kaotab tekiila oma puhtaid iseloomujooni. Tootjad märgivad 100% alati pudelile. Kui seda etiketilt ei leia, siis on üpris tõenäoline, et tekiila on valmistatud segamismeetodil ja selle agaavi koostis üpris madal.

Lisaks, vastavalt riiklikele määratlustele tohib tekiilat ametlikult destilleerida vaid viies, kindlalt piiritletud 200 km² suurusel maa-alal paikneval piirkonnas Mehhiko edelaosas. Nendest kõige populaarsem on Jalisco, mis on parim ja vanim teadaolev sinise agaavi kasvupiirkond ning kust enamik tekiilasid ka toodetakse. Teised neli regiooni on Guanajuato, Tamaulipas, Nayarit, Michoacan.

Peale selle, et ehe tekiila on valmistatud 100% sinisest agaavist, tasub jälgida joogi valmistamisviisi. On see vaadis laagerdunud – seda valmistamismeetodit nimetatakse reposadoks – või värvitud kuldseks. Esimene on ilmselgelt parem. Kuldseks värvimisega ei tagata kunstlikult vaid joogi värvus, aga maitseainete lisamisega ka selle maitseomadused.

Tekiila värvimise eesmärk on müüa jooki massidele võimalikult odavalt?

Absoluutselt, odavamalt ja lihtsamalt. Tõsiasi on see, et üks agaav, mille südamikust tekiilat toodetakse, vajab kasvamiseks kaheksat aastat. Selle ajaga jõuavad õitsemiseks valmistuvad taimed rohkelt varuaineid koguda. Ühest agaavist saab aga kõigest kuus kuni üheksa pudelite 100% tekiilat. Hea kvaliteedi saamine võtab meeletult aega. Mõned tootjad üritavad kogu protsessi enda jaoks kergemaks teha, teevad odavamalt ja lõikavad kvaliteedi pealt nurki. 100% on siin väga oluline märksõna.

Eesti inimene võib olla täpselt ei teagi, mis taim see agaav täpselt on?

Tõsi, sageli arvatakse nagu agaav on üks aaloe või ananassi liik. Ta küll meenutab välimuselt aaloed ja ananassi, kuid kuulub tegelikult spargli perekonda.

Tekiila valmistamiseks kasutatakse küpse agaavitaime paksenenud juurekaela ja lihakat varrekodarikku. Täissuuruses kaalub agaavi südamik pea viiskümmend kilo. Tohutu juur, mis kaevatakse maa alt välja. Toorelt on taime viljaliha mürgine, aga küpsetamise või kuumutamise käigus muutub see ohutuks ja suhkrurikkaks.

Kuidas peaks tekiilat jooma?

Tekiilat võiks juua nii nagu seda teevad mehhiklased. Selleks on kaks varianti. Kas juua lahjendamata kujul ehk puhtana kõrges ja õhukeses šotiklaasis või koos maitsestatud toimatimahlaga. Tomatimahla ei segata tekiilasse, vaid juuakse samamoodi šotiklaasist tekiilaga kordamööda mekkides. Tõeliselt mõnus ja huvitav kombinatsioon!

Kuidas sobib tekiila kokteilidesse?

Sobib väga hästi. Mehhiko turismipiirkondades on tekiila kokteilid kirevad. Mida kaugemale tõmbekeskustest, seda lihtsamaks muutuvad mehhiklaste kokteilid. Sealne kõige populaarsem tekiila kokteil on kahtlemata Paloma. Selle teeb eriliseks mulliga greibilimonaad.

Minu eriline lemmik on Tommys Margarita, mis koosneb üksnes kolmest komponendist: tekiilast, agaavisiirupist ja laimist. See mõnus magushapujook erineb teistest, tagab mõnusa puhta maitse ning on võimalikult autentne sellele, mida juuakse Mehhikos.

Rummi peetakse rõõmsaks, tähistamise joogiks – millisel puhul juua tekiilat?

Kui rumm on rõõmus jook, siis tekiila on seltskonnajook, mida nautida sõprade ja lähedastega absoluutselt igas olukorras. Küsin nüüd vastu, et kas tead, miks on paljud tekiila pudelid madalad?

Miks on tekiila pudelid madalad?

Ega need vanasti olnudki. Olid pakendatud kõrgetesse plastik- või klaaspudelitesse. Nagu täna on enamik veine. Don Julio võttis madalad pudelid esmakordselt kasutusse, misjärel läksid teised brändid sama teed. Miks? Don Julio arvas, et pudel, mis lauale panna, peab välja nägema hea, nagu lauakaunistus, ja pealekauba: mehhiklased on lühikesed, nad peavad üle pudeli sõpru ja pereliikmeid nägema.

Paloma retsept

Klaas: Highball ehk kõrge

Kaunistus: tõmba klaasi äär laimiga kokku ja kasta Tajini sisse (Tajin on Mehhiko vürts, mis koosneb kuivatatud tšillist, laimist ja soolast)

Vaata Paloma valmistamist videost:

Tommy’s Margarita retsept

Klaas: Lowball ehk madal

Kaunistus: tee klaasi äär laimiga kokku ja kasta soola sisse, lisa laimisektor

Oma Maitse
Toimetas: Mari Skuin

Kinnitan, et olen vähemalt 18 aastane